Cetaria da Redonda ou de Laxe do Can | GALICIA MÁXICA

Hoxe en día as modernas cetarias, agora chamadas viveiros de marisco, non necesitan estar xunto ao mar pois as novas técnicas permiten a creación de espazos particulares para o desenvolvemento das especies que neles crecen. Pero hai décadas a realidade era ben distinta e por iso era necesario aproveitar a auga do mar para o sustento das especies mariñas que nas cetarias criábanse. Unha das especies de maior valor culinario era a prezada lagosta que era exportada a diversos puntos da Península. Por iso no litoral atlántico da Guarda existen restos de varias destas construcións que agora xa son centenarias e que na segunda década do século XXI foron unidas por unha ruta coñecida como Ruta das Cetarias.


Unha delas é a cetaria da Redonda que dá nome á Cala dá Cetaria onde localízase. Tamén era denominada como Laxe da Can. Data de finais do século XIX (1895) e para a súa construción era necesario esperar á baixamar pois non podían ser accesibles cando a marea estaba alta. Orixinalmente ocupaba unha extensión de 536 m2 e o granito de boa cantería era o material principal que era reforzado con cementos da época. A forza do mar causaba grandes e frecuentes desfeitas nos seus muros de forma moi habitual.


O seu funcionamento era moi simple xa que durante a pleamar a auga do mar entraba no recinto pechado para logo saír durante a baixada das mareas. Así se conseguía manter vivo os crustáceos como lagostas, lubrigantes, bueis de mar, nécoras, centollas e mesmo camaróns.


Máis fotos aquí







MAPA - LOCALIZACIÓN


Comentarios

Publicacións populares deste blog

A lendaria Pedra da Serpe de Corme

Insua dos poetas, un paque temático para o Galego no Carballiño

A Cidade dos Mortos das Costas do Alén